
Tarwegras is één van de huidige superfoods. Een shotje tarwegrassap van 30 milliliter zou qua voedingsstoffen gelijk staan aan 1-2 kilo groenten. Daarnaast zou tarwegras helpen je bloed te vernieuwen, energie geven en je lichaam reinigen, mede door de hoeveelheid chlorofyl die in tarwegras aanwezig is. Is tarwegras onze ticket naar een uitmuntende gezondheid en eeuwige jeugd?
Chlorofyl, het paradepaardje van tarwegras
Tarwegras is vooral geliefd door de hoeveelheid chlorofyl die erin zit. Chlorofyl is het pigment dat planten hun groene kleur geeft. Voedingsstoffen uit grassoorten zijn voor een mens slecht opneembaar omdat wij enzymen missen waarmee we cellulose kunnen afbreken. Alleen herkauwers met meerdere magen en de juiste enzymen, kunnen grassoorten goed verteren. Ondanks de grote hoeveelheid chlorofyl in tarwegras, kun je als niet-herkauwer het chlorofyl niet volledig opnemen en blijkt uit enkele onderzoeken dat het grotendeels weer uitgescheiden wordt 1, 2
De reden dat tarwegrassap zo gezond zou zijn, is gebaseerd op de claim dat chlorofyl qua structuur op hemoglobine lijkt. Wanneer je chlorofyl binnen zou krijgen, zou de gelijksoortige structuur ervoor zorgen dat het om wordt gezet in menselijk bloed 3. Er is geen onderzoek dat deze claim ondersteunt.
Daarnaast zou tarwegras o.a. helpen je bloed te reinigen, te ontgiften, alkaliserend zijn, je darmwerking verbeteren, zorgen voor een mooiere huid, zorgen voor de juiste pH-waardes in je bloed, helpen tegen hoofdpijn en vroegtijdige veroudering voorkomen 4, 5. Ook dit wordt niet ondersteund door de wetenschap.
Tarwegrassap: Voedingsstofbom of mijnenveld van misleiding?
De grootste claim over tarwegras(sap) is dat een shotje tarwegras (30 milliliter) qua voedingsstoffen gelijk staat aan 1-2 kilo groenten 6, 7
Over de voedingswaarde van tarwegras is weinig literatuur te vinden. In de USDA National Nutrient Database for Standard Reference 8 en in de Nederlandse Voedingsstoffentabel (NEVO), twee grote voedseldatabases, is tarwegras(sap) niet opgenomen.
In het onderzoek van S.D. Kulkarni (et. al) 9, is onderzocht hoeveel mineralen er in tarwegras aanwezig zijn. Een opvallende uitkomst van dit onderzoek is dat tarwegras juist veel minder mineralen bevat dan 2 kilo groenten. De onderzoeksresultaten van Irvine Analytical Laboratories Inc. 10 naar tarwegras laten tevens zien dat de hoeveelheden mineralen fors lager zijn dan er beweerd wordt.
In het boek ‘Wheatgrass, nature’s finest medicine’ van Steve Merevowits 11, heeft de auteur onderzoek laten doen naar de voedingswaarde van tarwegrassap. Hoewel dit boek erg pro-tarwegras is, laten ook de uitkomsten van dit onderzoek zien dat de voedingswaarde van tarwegras veel minder hoog is dan vaak wordt gesuggereerd.
In de Self Nutrition Data 12, een voedseldatabase die de resultaten bij de National Nutrient Database for Standard Reference vandaan haalt, is tarwegrassap wel opgenomen. Deze Self Nutrition Data geeft restaurants en bedrijven de mogelijkheid de lijst zelf aan te vullen wanneer de gegevens van een bepaald voedingsmiddel niet in de National Nutrient Database staan, zoals bij tarwegras het geval is. De gegevens van tarwegrassap in deze Self Nutrition Data zijn door een restaurant of bedrijf ingevuld. Opvallend is dat de hoeveelheid voedingsstoffen in tarwegras volgens dit bedrijf wel vele malen hoger is dan wat er uit het schaarse aantal gedane onderzoeken naar voren is gekomen. De gegevens via dit bedrijf worden echter niet onderbouwd met een wetenschappelijk onderzoek. Daarom heb ik deze gegevens dan ook niet meegenomen in de vergelijking.
Een shotje tarwegrassap versus 200 gram wortelen
Voor de vergelijking van voedingsstoffen in onderstaande tabel zijn de onderzoeksresultaten van Kulkarni en Irvine Analytical Laboratories Inc. gebruikt, omdat meer onderzoeksgegevens over de voedingswaarde van tarwegras (nog) niet bekend zijn. Hieronder wordt 30 milliliter tarwegrassap vergeleken met 200 gram rauwe wortelen.
Voedingsstof | Tarwegrassap 30 milliliter | 200 gram rauwe wortelen |
---|---|---|
Vitamine E | 880 mcg | 1320 mg |
Betacaroteen | 120 I/U | 33412 I/U |
Vitamine C | 1 mg | 11.8 mg |
Vitamine B12 | 0.30 mcg | 0 mcg |
Magnesium | 8 mg | 24 mg |
Calcium | 7.2 mg | 66 mg |
IJzer | 0.66 mg | 0.60 mg |
Kalium | 42 mg | 640 mg |
Zoals je ziet scoren de ‘gewone’ wortelen op de meeste fronten hoger dan een glaasje tarwegrassap. Als tarwegras qua voedingsstoffen al onder moet doen voor 200 gram wortelen, kan het nooit de hoeveelheid voedingsstoffen van 1-2 kilo groente overtreffen.
Conclusie
Het chlorofyl in tarwegras wordt niet omgezet in menselijk bloed. Chlorofyl kan door het menselijk lichaam slecht worden opgenomen. Alleen wanneer je een herkauwer bent met meerdere magen en de juiste enzymen hebt kun je het efficiënt opnemen. Omdat het chlorofyl niet goed opgenomen kan worden, kan het chlorofyl in tarwegras geen ‘energizer’ zijn, je bloed niet ‘opbouwen’, je lichaam niet reinigen of andere magische dingen met je doen.
Tarwegrassap is een voedingsmiddel dat niet extreem hoog is in voedingsstoffen. Er is nog maar weinig bekend over de voedingsstoffen in tarwegras(sap) en het aantal onderzoeken hierover is schaars. De claim ‘30 milliliter tarwegrassap bevat evenveel voedingsstoffen als 1-2 kilo groenten’ is ongegrond en niet bewezen. 200 gram rauwe wortelen bevat (veel) grotere hoeveelheden voedingsstoffen dan een shotje tarwegrassap.
En nu?
Tarwegras is geen wondermiddel, maar ook niet direct slecht. Het is hooguit minder waardevol dan er wordt gesuggereerd. Wanneer jij je heel goed voelt bij het drinken van tarwegrassap en intens geniet van het verbouwen van tarwegras dan kun je dat gewoon blijven doen. Het is een prima aanvulling voor een gezond voedingspatroon.
Wanneer je momenteel echter met uiterste tegenzin een glaasje tarwegrassap achterover gooit met je ogen gesloten, neus dicht en billen samengeknepen omdat je het afschuwelijk vindt, maar het toch drinkt omdat je verteld is dat het zo gezond is, dan kun je ervoor kiezen om vanaf vandaag gewoon extra groenten te eten en tarwegras te laten voor wat het is.
- James, H. Baxter and Daniel Steinberg. Absorption of phytol from dietary chlorophyll in the rat
- James H. Baxter, Absorption of chlorophyll phytol in normal man and in patients with Refsum’s disease Laboratory of Metabolism, National Heart Institute, National Institutes of Health, Bethesda, Maryland
- http://hippocratesinst.org/wheatgrass/benefits-of-wheatgrass
- http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/105816-de-geneeskracht-van-tarwegras.html[/note, [note]http://www.nujij.nl/gezondheid/30-mililiter-tarwegrassap-is-even-gezond-als-een.18757606.lynkx
- http://www.tarwegrasbezorgen.nl/tarwegras/tarwegras-algemeen/
- http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/105816-de-geneeskracht-van-tarwegras.html
- http://www.tarwegrasbezorgen.nl/tarwegras/tarwegras-algemeen/
- National Nutrient Database for Standard Reference http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2949fg=&man=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset=&sort=&qlookup=carrot (Bezocht op 18-3-2014)
- S.D. Kulkarni a, R. Acharya b, A.G.C. Nair b, N.S. Rajurkar a, A.V.R. Reddy b. Food Chemistry 95 (2006) 699–707 Analytical, Nutritional and Clinical Methods. Determination of elemental concentration profiles in tender wheatgrass (Triticum aestivum L.) using instrumental neutron activation analysis
- Scientific laboratory analysis by Irvine Analytical Laboratories Inc., Irvine, CA, USA
- Steve Meyerowitz. Wheatgrass Natures Finest Medicine. The Complete Guide to Using Grasses to Revitalize Your Health
- Self Nutrition Data (http://nutritiondata.self.com/facts/custom/900675/2) (Bezocht op 18-3-2014)
Bronvermelding in APA stijl zou meer gewaardeerd worden.
Leuk artikel om te lezen, echter.
Dank voor de feedback, daar ga ik wat mee doen.
Goedemorgen,
Interessant artikel. Ik word door dit artikel wel nieuwsgierig naar een ander supplement waarvan wordt gezegd dat dit zo goed is voor de mens vanwege het hoge gehalte aan chlorofyl, namelijk: chlorella. Dit is iets wat ik dagelijks toevoeg aan mijn voedingspatroon, maar ik vraag mij nu wel af of het chlorofyl uit chlorella dan wel goed kan worden opgenomen door het menselijk lichaam?? Ik ben heel nieuwsgierig hoe jij hierover denkt. Groetjes Carola
Hoi Carola,
Chlorofyl is moeilijk opneembaar, dat geldt ook voor chlorofyl uit chlorella. Chlorofyl wordt niet omgezet in bloed zoals er geclaimd wordt en omdat het slecht opgenomen wordt zal het in die zin geen boost van energie kunnen geven.
Dat het niet opgenomen wordt hoeft echter niet in te houden dat het geheel zinloos is. Er wordt gesuggereerd dat chlorofyl de opname van dioxinen via voeding kan tegengaan [1]. Maar voordat ik meer kan vertellen over de zin en onzin van chlorella wil ik er dieper in duiken en dat is ook wat ik wil gaan doen in een volgend artikel.
Tot die tijd is mijn advies over chlorella zoals mijn advies bij alle superfoods: Als je een gezond voedingspatroon hebt zijn superfoods prima aanvullingen. Ze zijn niet noodzakelijk maar kunnen je voedingspatroon ondersteunen. Ze bevatten voedingsstoffen, hoewel vaak wel minder dan er gesuggereerd wordt. Zorgt er voor dat je voedingspatroon in orde is en gebruik chlorella (en andere superfoods) eventueel als aanvulling wanneer jij je er goed bij voelt.
[1] Morita K, Ogata M, and Hasegawa T (mar 2001). Chlorophyll derived from Chlorella inhibits dioxin absorption from the gastrointestinal tract and accelerates dioxin excretion in rats. Environ Health Perspect 109(3): 289–294.
Hallo Jeanet, jij ook hier! (Hihi ik ben hier immers via jouw link op jouw fb gekomen)
Dankjewel voor je reactie!!
Groetjes,
Carola
beste allemaal, Ik neem reeds 2 jaar elke ochtend tarwegrassap en drink als lunch een smoothie met 3 cups tarwegrassap. Mijn gewicht is met 6 kg afgenomen en ik voel me er supergoed bij. erg jammer dat eea niet wetenschappelijk is bewezen, maar enthousiaste berichten kan je ook krijgen van groentenspeciaalzaak in Ridderkerk, Rob Verschoor. Ik haal daar geregeld mijn diepgevroren cups en zal dat nog jaren blijven doen. groetjes, Irene
Hoi Irene,
Bedankt voor je reactie. Het is natuurlijk hartstikke goed dat je al 6 kilo bent afgevallen, de meeste mensen doen je dat niet na en daar mag je zeker trots op zijn. Het is echter wel belangrijk dat je begrijpt hoe dat komt, zodat je lange termijn resultaten kunt behouden, als dat tot je doelen behoort.
Je wekt nu de indruk dat je gewichtsverlies het resultaat is van het consumeren van tarwegrassap. Je gewichtsverlies is echter het resultaat van minder calorieën consumeren en/of meer lichaamsbeweging. Dat kan komen omdat je bewust bepaalde producten vaker laat staan, zoals koek, snoep en frisdrank, of omdat je over het algemeen ‘gezondere’ keuzes maakt, die vaak minder calorieën bevatten.
Alleen het drinken van smoothies/tarwegrassap (extra calorieën) zonder verder iets te veranderen, zal niet resulteren in gewicht- of vetverlies. Ik vind dat belangrijk om te weten, zodat jij ook jouw naasten van de juiste informatie kunt voorzien, als zij af zouden willen vallen en gezonder willen worden.
Interessant! Ik eet regelmatig een winterwortel bij de lunch (weegt meestal ongeveer 200 gram)! Smaakt wat mij betreft veel beter dan tarwegras en is bovendien goedkoper!
Het is bijzonder dat de mensen die als argument hebben dat melk voor kalfjes is en het daarom niet drinken, elke ochtend een shot gras weg tikken. De ironie…
Haha made my day.
Hoi Jeanet/Guy,
Goed artikel, de gezondheidsclaims rond tarwegras en ook andere superfoods neigen soms meer richting marketingkreten.. Een van de weinige voedingsmiddelen in de categorie ”Superfoods” die nog betaalbaar is gebleven is lijnzaad. Hoe zit het met de opneembaarheid van dit zaadje in gebroken/hele/olie vormen? Is het zo dat de Omegavetten in lijnzaad snel oxideren?
Hola, ben ik uit de bronvermelding gehaald?