
In het kort
Het is fysiologisch gezien geen noodzaak om 5-6 keer per dag te eten. Meerdere maaltijden per dag verhoogt je stofwisseling niet, dat is definitief een fabel. Het één is niet beter dan het ander, kies voor een frequentie die werkt voor jou en waarmee je het op de lange termijn volhoudt. Let op een vorm van regelmaat in je voedingspatroon en maak je voor de rest niet druk.
De jaren dat ik op de middelbare school of tijdens mijn bijbaantjes, altijd smoezen verzon om tussendoor even te kunnen eten, kan ik mij nog goed heugen. Het was per slot van rekening alweer 2,5 uur geleden dat ik een maaltijd had geconsumeerd en dat mocht geen minuut langer duren. Dat zou namelijk volledig ten koste gaan van mijn stofwisseling en daarmee vetverbranding tot een halt roepen. Is dit een feit of een fabel?
Wat zeggen de feiten?
Er wordt gedacht dat je lichaam in stadium van uithongering terecht komt als je niet elke 2,5 á 3 uur eet. Om dit tegen te gaan zou je lichaam haar rustmetabolisme verlagen. Fysiologisch gezien blijkt uit diverse onderzoeken echter dat er geen voordelen zijn met betrekking tot vetverbranding tussen frequente eetmomenten (zes per dag) en minder frequente eetmomenten (drie per dag) 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.
Mensen die nog steeds in de fabel geloven dat het fysiologisch gezien noodzakelijk is om 5, 6 of meer maaltijden per dag te consumeren trachten dit te onderbouwen door te beginnen over de Thermic Effect of Food, afgekort als TEF. TEF is een toename van de energie-uitgaven bovenop de ruststofwisseling als gevolg van de verwerking van voedsel voor onder andere bewaring en gebruik. Gemiddeld ligt dit op 10%. Eiwitten hebben een hogere TEF dan koolhydraten en vetten.
In eerste instantie, zonder er echt bij stil te staan, klinkt het verhaal over de TEF van voeding en het aantal maaltijden best aannemelijk. Via een simpele rekensom kom je er echter al snel achter dat dit niet het geval is. Laten we voor het gemak zo’n rekensom maken met twee willekeurige dagelijkse calorie-innames.
Stel dat je op een dag 2400 calorieën consumeert waarbij er een TEF is van 10%. Je verdeelt de 2400 calorieën vervolgens over 6 maaltijden: Maaltijd 1: 400 x .10 = 40, Maaltijd 2: 400 x .10 = 40, Maaltijd 3: 400 x .10 = 40, Maaltijd 4: 400 x .10 = 40, Maaltijd 5: 400 x .10 = 40 en Maaltijd 6: 400 x .10 = 40. Bij elkaar is dit een TEF van 240 calorieën.
Laten we nu hetzelfde scenario nemen waarin we de 2400 calorieën over 3 in plaats van 6 maaltijden verdelen. Dat komt er als volgt uit te zien: Maaltijd 1: 800 x .10 = 80, Maaltijd 2: 800 x .10 = 80 en Maaltijd 3: 800 x .10 = 80. Bij elkaar is dit dezelfde TEF van 240 calorieën. Zoals je ziet is er geen verschil in TEF tussen drie of zes maaltijden per dag.
TEF is altijd in verhouding tot de grootte van de maaltijd die je consumeert.
Conclusie
Frequente eetmomenten (5, 6 of meer per dag) kunnen een fantastisch resultaat genereren zolang je rekening houdt met de persoonlijke targets die jij voor die dag moet behalen. Het is fysiologisch gezien echter geen noodzaak om zo frequent te eten. Meerdere maaltijden per dag verhoogt je stofwisseling niet, dat is definitief een fabel. Wel is een vorm van regelmaat belangrijk10, 11.
En nu?
Of je je voeding verdeelt over 3 of 6 maaltijden, zou een persoonlijke voorkeur moeten zijn op psychologisch vlak. Als jij ervan houdt/je er fijn bij voelt om de hele dag te ‘grazen’, dan moet je dat doen en als jij ervan houdt/je er fijn bij voelt om minder frequent te eten, dan moet je dat ook zeker doen. Het één is niet beter dan het ander, kies voor een frequentie die werkt voor jou en waarmee je het op de lange termijn volhoudt! Let op een vorm van regelmaat in je voedingspatroon en maak je voor de rest niet druk.
- Taylor MA, Garrow JS. Compared with nibbling, neither gorging nor a morning fast affect short-term energy balance in obese patients in a chamber calorimeter. Int J Obes Relat Metab Disord. 2001 Apr;25(4):519-28.
- Verboeket-van de Venne WP, Westerterp KR. Influence of the feeding frequency on nutrient utilization in man: consequences for energy metabolism. Eur J Clin Nutr. 1991 Mar;45(3):161-9.
- Cameron JD, Cyr MJ, Doucet E. Increased meal frequency does not promote greater weight loss in subjects who were prescribed an 8-week equi-energetic energy-restricted diet. Br J Nutr. 2010 Apr;103(8):1098-101.
- Varady KA. Intermittent versus daily calorie restriction: which diet regimen is more effective for weight loss? Obes Rev. 2011 Mar 17.
- Bellisle F et. al. Meal frequency and energy balance. Br J Nutr. (1997) 77 (Suppl 1):S57-70
- Swindells YE, The metabolic response of young women to changes in the frequency of meals. Br J Nutr. 1968 Dec;22(4):667-80.
- Young CM, Frequency of feeding, weight reduction, and body composition. J Am Diet Assoc. 1971 Nov;59(5):466-72.
- Antoine JM, et al. Feeding frequency and nitrogen balance in weight-reducing obese women. Hum Nutr Clin Nutr. 1984 Jan;38(1):31-8.
- Verboeket-van de Venne WP, et al. Frequency of feeding, weight reduction and energy metabolism. Int J Obese Relat Metab Disord. 1993 Jan;17(1):31-6.
- Farshchi HR, et al. Beneficial metabolic effects of regular meal frequency on dietary thermogenesis, insulin sensitivity, and fasting lipid profiles in healthy obese women. Am J Clin Nutr. 2005 Jan;81(1):16-24.
- Farshchi HR, et al. Decreased thermic effect of food after an irregular compared with a regular meal pattern in healthy lean women. Int J Obes Relat Metab Disord. 2004 May;28(5):653-60.
Ik herinner mij inderdaad ook nog alle stress en moeite om zo vaak mogelijk te eten ja, wat me vaak niet bracht op het juist aantal calorieën voor mijn doel op dat moment. Gelukkig duurde dit bij mij slechts ongeveer een jaar. Dat deze mythe inmiddels achterhaald is vind ik nog wel het meest gunstig haha.
Duidelijk artikel en je legt de nadruk nog eens op dat het belangrijk is regelmaat te houden. Alleen hoe gaat dit in ze werk voor mensen die wisselende diensten werken?
Laten we als voorbeeld nemen dat je 3maaltijden per dag consumeert alleen de eene week zijn de tijstippen 0500 1100 en 1800 en de week erop 1700 2300 0600 en dan steeds om en om.
Valt dit nog steeds onder met regelmaat eten of is de afwisseling teveel voor je lichaam en raakt het hiervan uit balans?
Hey Randy,
Bedankt voor je reactie.
Je werkt altijd met de mogelijkheden die er zijn. Als je daadwerkelijk niet op andere tijdstippen kunt eten dan je aangeeft, zit er niets anders op. Of het nu gunstig zou zijn of niet, het is in ieder geval beter dan niet eten en ook de stress niet waard van maaltijden forceren.
Daarbuiten maakt het verder weinig uit. Als je puur vanuit een optimaal standpunt zou willen werken, is op dezelfde tijdstippen eten gunstiger, omdat je ook vaak op dezelfde tijdstippen weer honger krijgt. Maar je zult absoluut niet gehinderd worden in het behalen van resultaten, puur omdat je niet dagelijks op dezelfde tijden kunt eten. Daar hoef je je geen zorgen om te maken.
Ik vind het vooral prettig om mijn lunch in twee delen op te eten (rond 1 uur en rond 4 uur), zodat ik wat meer energie heb zodra ik ‘s avonds ga sporten, rond 6 uur.
Hallo!
Ik heb al wat artikels gelezen van de site en wil even zeggen dat ik het een hele goede en interessante site vind. Een goed evenwicht tussen feiten en neerzetten van een bepaald statement. Daarnaast vind ik het ook goed dat ‘gewoonten’ die worden neergezet als ‘geweldig’ niet gelijk worden afgekraakt, maar eerlijk bekeken en beargumenteert met onderzoeken.
I will stay tuned!
Nienke
Hi Guy, leuke site!

Vraagje. Mij is altijd verteld dat je per maaltijd maar een beperkt aantal voedingsstoffen kan verwerken. Bijv. 30-35 gram eiwitten per maaltijd. Is het daarom niet beter om meerdere maaltijden per dag te eten?
Of is dat inmiddels ook alweer achterhaald?
Bvd! En succes met de site.
Hi Eric,
Bedankt voor je reactie en compliment.
Er wordt binnenkort een artikel gepubliceerd over het bestaan/de relevantie van het 30-35 gram eiwit plafond waarin je vraag ongetwijfeld wordt beantwoord 😉
lol… 30g per maaltijd? als iemand meer weegt dan moet die persoon meer dan 30 per maaltijd eten.. als die 100kilo weegt dus meer spiermassa heeft dan dan iemand anders van 70 dan zou die zwardere persoon meer dan 30 moeten binne kregen omde 2-3-4 uur..
Hi Guy! Goed stuk! Ik heb net je site ontdekt en ga je in de gaten houden, je schrijft heel fijn!
Een vraagje. Ik fitness veel (zo’n 4 à 5 keer per week) en doe daarnaast ook nog regelmatig aan hardlopen. Ik ben heel erg slank en er wordt dan ook vaak aan me gevraagd waarom ik überhaupt zoveel sport en of ik wel oppas. Daarnaast eet ik enorm veel. Jij hebt het hier over om de 2,5/3 uur iets eten, maar als ik 1,5 uur niets gegeten heb word ik al helemaal draaierig. Waar ligt dit dan aan? Heb ik gewoon een mega snel metabolisme? (Op zich is het wel heel fijn hoor, je hoort mij niet klagen! 😉 )
Ik verwacht dat in de gebruikte artikelen de totale calorie inname gelijk is tussen beide groepen (3 of 6x per dag). De conclusie die getrokken wordt dat de eetfrequentie geen invloed heeft op vetverbranding lijkt me daardoor gerechtvaardigd. Maar het interessante is natuurlijk om te kijken naar de hoeveelheid calorieën die mensen innemen als ze of 3 of 6 keer per dag eten. Ga je bijvoorbeeld door ‘maar’ 3x per dag te eten te veel eten omdat je zoveel honger hebt of eet je juist meer omdat je vaker eet?
Interessant artikel! Je gaat dus niet meer verbranden als je je calorieën verdeeld over meerdere maaltijden.
Hoe verhoudt zich dit tot het verhaal (of fabel?) dat het goed is om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden?
En dat dus meerdere maaltijden (bij voorkeur met complexe koolhydraten) zorgen dat je minder pieken in je bloedsuikerspiegel hebt, wat gunstig zou zijn voor je stofwisseling?
Wat heeft dat bloedsuikerspiegelverhaal voor effecten op je lichaam?